fredag 30 november 2012

Motion om samverkan mot våld i nära relationer



Myndighets - eller kommunsamverkan

I Västra Götalandsregionen finns tre program som arbetar med myndighetssamverkan mot våld i nära relationer, Utväg - Skaraborg bildades 1996, Utväg - Södra Älvsborg 2001 samt Utväg - Göteborg 2003. De myndigheter som samverkar är polisen, åklagarmyndigheten, kriminalvården, kommunerna samt hälso- och sjukvården. Ytterligare ett bra exempel är ATV-Kalmar. ATV står för alternativ till våld och är ett program som utvecklats i Oslo. ATV-Kalmar jobbar kommunövergripande.

Man vänder sig till:

* Barn som bevittnat och
upplevt våld i nära relation.
* Kvinnor som utsatts för våld eller utövat våld mot någon närstående.
* Män som utsatts för våld
eller utövat våld mot någon närstående.

Man erbjuder:

* Rådgivning, stöd, hjälp
* Samtal/behandling
individuellt och/eller i grupp för barn, kvinnor och män
*Krisbearbetning

Man jobbar också förebyggande och med utbildning.

Utvägs och ATV´s arbete förefaller mycket framgångsrikt, varför det skulle vara bra för Värmland med en sådan verksamhet. Några kommuner i Värmland har samarbete kring delar av ovanstående, men verksamheten skulle behöva utvecklas i omfattning såväl innehållsmässigt som geografiskt.

Jag föreslår därför att

Region Värmland tar initiativ till ett Utväg Värmland eller ATV Värmland, inspirerat av erfarenheterna från Västra Götalandsregionen samt Kalmar och att frågan hänvisas till Socialdemokraternas regionstyrelsegrupp för lämplig hantering.

Kenneth Johannesson

Arvika S-förening

 

Vägen till en socialdemokratisk skattesänkning


 
Satsa på utbildning, grundutbildning och högre utbildning. Då besätts vakanser bättre och arbetslösheten minskar. Dessutom får individen högre lön och samhället mer skatteintäkter.

Satsa på hälso – och sjukvården. Förutom det uppenbart goda för individen att snabbare gå från sjuk till frisk så tjänar samhället mycket på att snabbare få tillbaka medborgare i produktion eller annat meningsfullt skapande.

Satsa på förskolan. Förutom att barnen mår bra av en mer kvalitativ verksamhet så kan trygga föräldrar göra bättre insatser i samhället.

Satsa på äldre – och handikappomsorgen. Förutom det uppenbart goda i att göra livet gott för människor så blir de yrkesverksamma tryggare och skickligare i sina samhällsinsatser när de vet att omsorgen fungerar.

Satsa på infrastrukturen så att vi därigenom underlättar tillväxt av arbetsmarknadsområden.

Satsa på polis och rättsväsende så att vårt civila samhälle fungerar och håller kriminaliteten nere.

Satsa på det sociala arbetet som både minskar lidande och social friktion.

Satsa på att ge entreprenörer de förutsättningar de behöver för att våga starta nya företag.

Satsa på den gröna omställningen som både ger världen en bättre miljö och ser till så att de gröna jobben hamnar i Sverige när vi exporterar vårt gröna know-how och vår gröna energi.

Satsa på att ha fungerande sjuk – och arbetslöshetsersättningar så att omställningen från sjuk till frisk och arbetslös till sysselsatt underlättas.

Se trots satsningarna till att premiera och uppmärksamma innovationer som leder till högre kvalitet/kostnad.

När välfärden på dessa sätt bidrar till att minska på arbetslösheten och höja nationalinkomsten så kommer vi att klara att sänka skatten (på både arbete och pension) samtidigt som vi har en välfärd, en företagsamhet och ett miljöarbete av världsklass. Så ser den socialdemokratiska vägen till skattesänkningen ut.

Kenneth Johannesson (S)

Debattreplik Göran Hägglund och Elisabeth Kihlström


 
Till att börja med så är jag glad över att Göran Hägglund och Elisabeth Kihlström tycks övertygade om att S vinner valet och därmed kan genomföra programmet ”Ordning och reda i välfärden”.

Kd kan inte förstå hur vi socialdemokrater kan vara kritiska mot konkurrensutsättningen av välfärden och räknar upp ett antal fördelar som t. ex valfrihet och effektivisering. Vi socialdemokrater ser också dessa fördelar, men till skillnad från Kd så ser vi ett behov av att bringa större ordning och reda och mota bort de nackdelar som uppenbarligen finns idag. Kvalitetsfokus får inte hamna på det ytliga och enkelt mätbara. Det är bättre om elever och deras föräldrar är nöjda för att de får ta del av en bra pedagogisk undervisning så att de når höga skolresultat än att de är nöjda över att de får äta på McDonalds eller får en egen dator. Patienter ska vara nöjda för att de blivit väl bemötta OCH för att de har blivit patientsäkert behandlade. Nöjdkundperspektivet kan bli missriktat om vi vill ha en hög kvalitet ur ett helhetsperspektiv.

Det får heller inte att bli så att man ska kunna göra vinster på sådant som är meningslöst ur ett medborgarperspektiv som t. ex att man i friskolor anställer yngre lärare som har lägre löner. Kd´s föreställning om att utveckling skulle vara enkelriktad så att den offentliga verksamheten bara kan lära av den privata och inte tvärtom är dessutom förbluffande.

Inom hälso – och sjukvården finns alltid risken att marknaden driver på för mer produktion av sjukvård och att ett hälsofrämjande arbetssätt åsidosätts eller att sociala perspektiv inte beaktas i resursföredelningen. Dessa perspektiv finns med i S-förslaget.

Att även personaltäthet bör regleras vad gäller äldreomsorgen visar Caremaskandalen med all önskvärd tydlighet.

Vi socialdemokrater vill att de fördelar Hägglund och Kihlström tar upp ska gå från att vara tänkbara till att faktiskt inträffa i verkligheten. Den största utvärderingen om konkurrensutsättningen som hittills gjorts, SNS-rapporten, visar att effektivisering genom konkurrensutsättningen inte kan påvisas.

Inte bara medborgare utan faktiskt även det privata näringslivet riskerar att förlora på att släppa marknadskrafterna alltför fria inom välfärdssektorn. Om utbildningar styrs av popularitet utan hänsyn till behovet på arbetsmarknaden, försämras näringslivets kompetensförsörjning och de ungas chanser till jobb.

Med en kritisk medborgarfokus där verksamheternas innehåll och kvalitet är målet kan vi lyckas krama ur konkurrensutsättningens fördelar och undvika dess nackdelar. S-förslaget är inte en kompromiss, den siktar mot att bli den bästa politiken för konkurrensutsättningen.

Kenneth Johannesson (S)