lördag 27 juli 2013

(M)er skatt, (m)indre hälso – och sjukvård

Svar till Willy Ekmark (10 juli): Jag kan konstatera att du i det M-ledda landstinget betalar mer skatt, men får mindre hälso – och sjukvård. Orsakerna är flera.

·        Kostnaderna för hälsovalet/primärvården har ökat kraftigt samtidigt som besöken minskar samtidigt som akutsjukvården inte avlastas. Vården har heller inte blivit mer jämlik. Analysen måste komma före besluten. Trots detta vill man hasta vidare med privatiseringar. C har målet att 50 % SKA vara privat.

·        Omställningskostnader till följd av hälsovalet har lett till bonusutbetalningar till privata vårdgivare. Verkstaden som gjort av med mindre pengar fick ingen gratifikation eftersom detta är egenregi.

·        Apropå konkurrensutsättning så upphandlar majoriteten sjukvårdsrådgivning från Medhelp trots kritik och trots att konkurrens saknas. Landstinget fick inte ens lägga ett eget bud, vilket S föreslog.

·        Man köper in dyr operationsrobot och dyr ambulanshelikopter i hopp om medfinansiering. När denna uteblir blir notan för värmlänningarna skyhögt högre än den skulle behöva bli.

·        Flera byggprojekt drar över kraftigt ekonomiskt, exempelvis det nya landstingshuset, vars fullmäktigelokal dessutom saknar mycket av det som fanns i den tidigare lokalen.

·        Man dubblar kostnaden för att besöka en sjuksköterska.

Listan kan göras längre och den ser ut att bli längre för var dag den M-ledda majoriteten styr landstinget i Värmland. Det måste blir en bättre relation mellan vad värmlänningen betalar och vad värmlänningen får.

Kenneth Johannesson (S)

Landstingspolitiker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar