onsdag 16 oktober 2013

Min politiska riskanalys av klimathotet

Replik Anders Bystedt:
Det är sunt att påpeka att forskare befinner sig inom ett forskningsparadigm. Det finns exempel inom vetenskapshistorien på hur paradigm ifrågasatts och ersatts av ett nytt istället. Darwins utvecklingslära och Gallileos heliocentriska världsbild är två kända exempel.

Men vad innebär det för oss politiker när vi ska ta ställning till klimathotet? Ska vi tänka så här: Det finns en viss möjlighet att en övervägande majoritet av världens forskare fastnat i ett felaktigt paradigm. Klimathotet kan visa sig vara felaktigt beskrivet av forskningen. Låt oss därför inte utsätta oss för det stora hotet att (kanske i onödan) införa ett hållbart, grönt samhälle som riskerar att minska arbetslösheten!

Det är säkert sant att det kommer att satsas enorma summor pengar för att försöka undanröja klimathotet. Som politiker är jag beredd att chansa på att forskarna har rätt och samtidigt verka för att Sverige lägger sig i framkant i en utveckling som kommer att ge inkomster och arbetstillfällen.

Kenneth Johannesson (S)

Det här får vi om vi byter regering

 

·       En utgångspunkt för fler i jobb i att det saknas arbetstillfällen snarare än att individer engagerar sig för lite.

·       En höjning av värdet på arbetskraften istället för en sänkning av priset på den.

·       En matchning på arbetsmarknaden som fokuserar på kompetenshöjning snarare än försämringar i ersättningsnivåer.

·       En fokus på förbättrad folkhälsa snarare än försämringar av sjukersättningar.

·       En sjukvård som ges bättre förutsättningar att både förebygga och vårda.

·       En minskad snarare än ökad barnfattigdom.

·       En skola som ges förutsättningar att vända en negativ utveckling av skolresultat till en positiv.

·       En skola som förmår utjämna skillnader i socioekonomisk bakgrund bättre genom att ALLA får den hjälp de behöver.

·       En bättre jämställdhetspolitik där verktyg som minskade ekonomiska klyftor, ökad individualisering av föräldraförsäkringen och kvotering till styrelserummen finns med i verktygslådan.

·       En bättre miljöpolitik där ett avståndstagande mot nybyggnation av kärnkraft ger de ickefossila energislagen den skjuts de behöver för att konkurrera ut framför allt olja, gas och kol. Och där innovationer som kraftfullt minskar vår negativa miljöpåverkan tas i bruk.

·       En politik som tar fasta på att vi som individer ges större utvecklingsmöjligheter om vi hjälps åt.

 

Kenneth Johannesson (S)